5 daagse "Authentieke dorpsbelevenis", voor gezinnen, paren en groepen


Dag 1: Aankomst in uw vakantiehuis in Gradenc. U wordt welkom geheten door gastvrouw en gids Arlette. Zij spreekt Nederlands, Engels, Duits en Sloveens en zal u rondleiden en al uw vragen beantwoorden. Ook is zij degene die u deze week begeleidt bij alle activiteiten en haar tuin en terras in het dorp zijn deze week uw basisplek.

Neem vandaag de tijd om te settelen in uw vakantiehuis en geniet van de prachtige groene omgeving.

In de avond brengt Arlette u naar één van de traditionele uitkijktorentjes waar u enkele uren, tot het donker, kunt verblijven om wild te spotten, zoals reeën, vossen, dassen, en met een beetje geluk, misschien zelfs een beer.

 

Dag 2: Vandaag beginnen we de dag met een traditioneel Sloveens ontbijt op de basisplek, een ruim overdekt terras in het dorp met prachtig uitzicht.

Na het ontbijt maken we een ontspannende wandeling door de bossen, op zoek naar paddenstoelen en andere bosproducten, afhankelijk van het seizoen. Teruggekomen bij de basisplek maken we een simpele lunch van paddenstoelen en eieren. Na de lunch kunt u creatief aan de slag gaan met alle andere gevonden bosproducten.

Op het einde van de middag zal  één van de dorpsbewoners u laten zien hoe men gras maait met een zeis. Natuurlijk krijgt u de mogelijkheid om dit zelf te proberen. U leert alles over het hooien in de omgeving.       

 

Dag 3: We beginnen de ochtend in het dorp waar we kennis maken met enkele van de bewoners en hun boerderijdieren. U krijgt een hoop informatie over het lokale leven en kunt proeven van huisgemaakte, lokale producten zoals wijn en droge worst.

Na de rondleiding maken we een rit met/op één van de oude tractors om een idee te krijgen hoe men deze gebruikt voor allerlei klussen op de kleine boerderijtjes. 

's Middags gaan we te voet naar Žužemberk, een mooie, rustige wandeling van ongeveer een uur door het bos. Aangekomen op de oevers van de rivier de Krka, kunt u genieten van het prachtige uitzicht op het kasteel en de omgeving. U kunt hier zwemmen in de rivier, een kano huren (€ 10,00 per uur, niet inbegrepen) of kunt een bezoek brengen aan het kasteel.

Aan het eind van de middag wordt er een diner geserveerd op het terras van restaurant Koren, aan de rivier.

 

Dag 4: Deze ochtend gaan we een traditioneel brood (Pogača) en koekjes bakken waar we vervolgens, tijdens een overheerlijk picknick lunch, samen met nog andere huisgemaakte streekproducten, van kunnen smullen. 

's Middags gaat u bij één van de lokale bewoners helpen met boerderijtaken zoals het oogsten van groente of fruit, hooien, houthakken of dieren voeren. Natuurlijk wordt er gezorgd voor voldoende eigengemaakte, lokale wijn, zoals de traditie betaamt, om het werk wat dragelijker te maken 😉.

Na gedane arbeid kunt u gaan genieten van een heerlijke traditionele »čevapčiči« BBQ en 's avonds, wanneer het donker is geworden, maken we een gezellig kampvuur.

 

Dag 5: Na een laatste, gezamenlijk ontbijt is uw vakantie  in Gradenc ten einde gekomen.